Hundens språk

guttaSnøIdaDempende signaler er en viktig del av hundens kommunikasjon, og noe alle som har med hunder å gjøre må lære seg. Signalene kan brukes når hunden er ukomfortabel i en situasjon. Hunden kan også benytte dem for å vise at hun er fredelig og signalene kan derfor virke konfliktdempende hunder imellom. Hundene bruker signalene mye både mot oss og hverandre i ulike situasjoner.

Ved å lære deg de dempende signalene vil du kunne tolke når hunden din er usikker eller stresset i en situasjon. Du kan også selv bruke noen av signalene til alle hunder for å vise at du er vennlig samt roe ned i en anspent situasjon.

Noen dempende signaler er: blunking, gjesping, snu hodet bort, slikke seg på snuten/flikke med tungen, sette/legge seg med ryggen til, gå sakte, senke hodet, gå i bue, løfte et frambein, snuse på bakken og gå ned i lekebue. Signalene er ofte små og skjer raskt, så det er en øvelsesak å observere. Cameron blunker, gjesper og slikker seg på snuten ofte, spesielt dersom noen koser med han tett oppe i ansiktet hans (noe de fleste hunder synes er ubehagelig). Jeg blunker, gjesper og snur ansiktet bort fra han i situasjoner der jeg vet han blir stresset, som for eksempel på banen. Han reagerer som oftest umiddelbart ved å snu ansiktet bort fra meg og slapper av litt bedre.

Som regel vil en hund først vise en rekke dempende signaler dersom hun er ukomfortabel i en situasjon. Deretter viser hun avstandsøkende signaler som bjeffing, knurring og glefsing («nå er du for nære, kom deg unna!»). Dersom vi fortsatt ikke lytter til hundens språk og trekker oss unna, vil neste steg være å bite. Derfor er det viktig å lære seg signalene samt ta hensyn til disse.

Ressurser
Blogger:
brahundetrening.no, positivhundetrening.no
Turid Rugaas forteller om de dempende signalene her
– Du kan også se flere bilder av de dempende signalene her
Bøker:
På talefot med hunden av Turid Rugaas

Hund, barn og dempende signalerbarn og hund
Når det gjelder forholdet mellom hund og barn er det ekstra viktig å kunne tolke tegn på at hunden er ukomfortabel. Slik kan vi både forhindre episoder som gjør at hunden blir redd for barn, samt gripe inn før hunden føler seg presset til å bite. Nettet florerer med bilder og videoer av hunder og barn i situasjoner der hunden helt klart er svært utrygg. De voksne ser ikke hvordan hunden virkelig har det og griper ikke inn. Vær en venn for hunden din, hjelp henne ut av settingen når hun ikke har det bra!

Ressurser for hund og barn
Nettsider:
stopthe77.com. Flott nettside med gode videosnutter om barn og hundespråk.
– Mattilsynet har noen fine hundevettregler for barn her.
Blogginnlegg om «søte» bilder av hunder og barn: http://bit.ly/1QrTQSd
Facebook-sider:
Stop the 77, Dog Decoder og Doggone Safe har masse bra info om hundespråk samt hund og barn.

Noen regler for hund og
barn:
– Hunden skal alltid frivillig komme bort til barnet, ikke omvendt
– Barn skal ikke klemme eller kysse hunder
– Barn skal aldri ta leke eller mat fra hunden
– Barn skal ikke legge seg eller sitte oppå hunden

Signalene skjer som sagt ofte raskt og er ikke alltid like lett å få med seg. Hunder har derimot en tendens til å dempe kameraer som er rettet mot dem, så det er ikke noe problem å få tatt bilder av det. Jeg har en haug med bilder av hunder som blunker, slikker seg på snuten/flikker tunge og snur ansiktet bort uten å ha lagt merke til det der og da. Se Chicco dempe kameraet under.

Snuser i bakken, snur hodet bort.

Flikker tunge, snur hodet bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er en fantastisk bildeserie jeg fikk knipset på hytta en sommer. Her ser man tydelig hvordan Chicco demper Cameron for å avslutte leken på en fredelig måte.

Chicco (t.h.) vender ansiktet bort. Ser han noe eller forsøker han å gi Cameron (t.v.) et hint?

IMG_2188

Da han ikke får ønsket respons av Cameron, vender Chicco seg enda tydeligere bort. Legg merke til at Cameron fortsatt er på hugget og nesten står litt framoverlent mot Chicco.

IMG_2189

Siden Cameron fortsatt står og er klar for lek, gir Chicco enda klarere beskjed ved å legge seg ned med ryggen til.

IMG_2190

Cameron tar endelig hintet og avslutter leken ved å legge seg ned med siden vendt mot Chicco.

Bildet under er fra et annet tispunkt. Her har Chicco ligget og fektet med bena og tulleglefset i luften mens Cameron (i forgrunnen) demper ved å vende seg bort. Det ser ut til at han svinger litt forsiktig med halen også:

IMG_2170